Zadzwoń do nas

Dziś jest środa 24 kwietnia 2024 imieniny: Aleks, Grzegorz, Aleksander
DIECEZJALNO-POWIATOWO-GMINNE ŚWIĘTO PLONÓW W ŻYWCU

11 września 2016 r. w amfiteatrze „Pod Grojcem” w Żywcu odbyły się dożynki diecezjalno – powiatowo – gminne, podczas których gospodarze terenu całej diecezji podziękowali Bogu za szczęśliwie zakończone żniwa i zebrane plony.

Dożynki to największe  święto ludowe, połączone z obrzędami dziękczynnymi za ukończenie żniw i prac rolnych, będące uhonorowaniem całorocznego trudu rolników.

Rozpoczynając uroczystość Burmistrz Miasta Żywca w imieniu własnym oraz Starosty Żywieckiego Andrzeja Kalaty, przywitał wszystkich uczestników przybyłych na wspólne świętowanie, a wśród nich przedstawicieli władz samorządowych, duchowieństwa, służb mundurowych, kół gospodyń wiejskich, rolników i licznych organizacji z terenu diecezji.

Następnie zgodnie z wieloletnią tradycją tegoroczne święto plonów rozpoczęło się mszą świętą dziękczynną za tegoroczne zbiory, odprawioną przez Jego Ekscelencję księdza Biskupa Seniora Tadeusza Rakoczego oraz biskupa Romana Pindla - ordynariusza diecezji bielsko – żywieckiej, który  w swojej homilii dziękując rolnikom, podkreślił ich trudną i odpowiedzialną pracę. To dzięki niej możemy się cieszyć powszednim darem jakim jest chleb, a możliwość podzielenia się nim z drugim człowiekiem przynosi podwójną radość. Po zakończeniu mszy świętej, której oprawę artystyczną zapewniła Miejska Orkiestra Dęta Miasta Żywca oraz Zespół Regionalny „MAGURZANIE” z Łodygowic, tradycyjny bochen chleba upieczony z tegorocznych zbóż starostowie dożynek Państwo Bożena i Witold  Kaniowie przekazali na ręce gospodarzy Starosty Żywieckiego i Burmistrza Miasta Żywca. Kolejnym punktem uroczystości był występ zespołu „MAGURZANIE” z Łodygowic. Podczas części wieńcowej Starosta Żywiecki w swoim krótkim wystąpieniu   z ogromnym szacunkiem odniósł się do niełatwej pracy rolnika, a następnie wspólnie z burmistrzem  wręczyli nagrody w konkursie wieńców dożynkowych:

W kategorii „Wieńce płaskie":

  • I miejsce dla: KGW w Przyborowie
  • II miejsce dla: KGW w Przyłękowie
  • III miejsce dla: KGW w Świnnej
  • Wyróżnienie dla: KGW w Korbielowie, KGW w Pewli Małej i KGW w Soblówce

W kategorii -„Kopki":

  • I miejsce dla: KGW w Brzuśniku
  • II miejsce dla: KGW w Łękach
  • III miejsce dla: KGW w Soli
  • Wyróżnienie dla: KGW w Rycerce Dolnej, KGW w Ślemieniu i KGW w Okrajniku

W kategorii -„Kompozycje":

  • I miejsce dla: KGW w Witkowicach
  • II miejsce dla: KGW w Złatnej
  • III miejsce dla: KGW w Słotwinie, KG  w Żywcu
  • Wyróżnienie dla: KGW w Koconiu

Podczas uroczystości dożynkowych wręczono statuetki oraz Akty Nadania Tytułu „Zasłużony dla Powiatu Żywieckiego”. W tym roku tytuł otrzymał pochodzący z Gilowic emerytowany ordynariusz diecezji bielsko-żywieckiej bp Tadeusz Rakoczy oraz zespół Golec uOrkiestra. Duchownemu przyznano wyróżnienie w kategorii indywidualnej, a znanym bliźniakom z Milówki, Pawłowi i Łukaszowi – za upowszechnianie lokalnej muzyki i działania na rzecz edukacji muzycznej miejscowej młodzieży.    

Następnie Przewodniczący Rady Powiatu – Roman Rokita oraz Starosta Żywiecki – Andrzej Kalata wręczyli Nagrody Starosty Żywieckiego w Dziedzinie Kultury. Nagroda ta przyznawana jest za szczególne osiągnięcia w dziedzinie twórczości artystycznej, upowszechniania i ochrony dziedzictwa kulturowego regionu. W tym roku Kapituła przyznała następujące nagrody:

W kategorii Twórca ludowy dla :

Mariana i Wiesławy Łoboz  z Jeleśni  

W kategorii  Działacz, animator kultury dla:

Jana Ślęzaka z Rajczy

W kategorii Zespół, kapela dla :

Zespół Pieśni i Tańca „WIERCHY” z Milówki

Nagroda została wręczona Zespołowi podczas niedawno obchodzonego Jubileuszu  45 lecia istnienia.

Po zakończeniu części wieńcowej licznie zgromadzeni uczestnicy zostali zaproszeni na wspólny posiłek, podczas którego przygrywała Miejska Orkiestra Dęta.

W ramach uroczystości dożynkowych odbył się także Powiatowy Przegląd Potraw Regionalnych pn. „Próbowacka Jodła Beskidzkiego” w ramach którego jury przyznało następujące nagrody:

W kategorii zupy:

I miejsce:

  • KGW Cięcina za zupę grzybową

II miejsce:

  • KGW Przyłęków za zupę z kwaczków
W kategorii potrawy mięsne:

I miejsce:

  • KGW Rajcza Dolna za żeberka pieczone w kapuście

II miejsce:

  • KGW nr 2 Milówka za golonko gotowane z kapustą i marchewką

III miejsce:

  • KGW Łodygowice za „podgarle”

W kategorii napoje i nalewki:

I miejsce:

  • KGW Koszarawa za „Jarzębinówkę”

II miejsce:

  • KGW Wieprz za „Nalewkę tarninową”

III miejsce:

  • KGW Kocoń i Ślemień za „Smrekową nalewkę”

W kategorii ciasta:

I miejsce:

  • KGW Przyborów nr 1 za piernik

II miejsce:

  • KGW Czernichów Tresna za kołacz z borówkami

III miejsce:

  • KGW Rychwałd za sernik na razowym cieście

W kategorii potrawy na bazie miodu:

I miejsce:

  • KGW Kocierz za miodownik

W kategorii pozostałe potrawy:

I miejsce:

  • KGW Glinka za „pęcok z grzybami i kwackiem”

II miejsce:

  • KGW SPORYSZANKI za rogaliki

III miejsce:

  • KGW Lipowa za chleby

Impreza ta była doskonałą okazją do degustacji potraw regionalnych przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich z terenu całego powiatu.

W ramach uroczystości dożynkowych odbywało się także Święto Miodu w ramach którego rozstrzygnięty został konkurs na Pasiekę Roku 2016. Konkurs podzielono na dwie kategorie – do 20 rodzin pszczelich oraz powyżej 20 rodzin pszczelich. Laureatami w obu kategoriach zostali:

Kategoria do 20 rodzin pszczelich:

I miejsce:

  • Gospodarstwo pasieczne – Barbara Brączek

II miejsce:

  • Gospodarstwo pasieczne – Eugeniusz Wojtas
  • Gospodarstwo pasieczne – Jan Żyrek

IV miejsce:

  • Gospodarstwo pasieczne – Zygmunt Michulec

V miejsce:

  • Gospodarstwo pasieczne – Grzegorz Misiarz

Kategoria powyżej 20 rodzin pszczelich następujące miejsca:

I miejsce:

  • Gospodarstwo pasieczne – Ryszard Piestrak
  • Gospodarstwo pasieczne – Tomasz Pawlus

III miejsce:

  • Gospodarstwo pasieczne – Piotr Mędrala

Dla uczestników uroczystości organizatorzy przewidzieli wiele atrakcji. Na scenie plenerowej zaprezentował się ponownie Zespół Regionalny „Magurzanie” z Łodygowic oraz  Zespół „Grojcowianie” z Wieprza. Publiczność mogła obejrzeć także pokaz sztuk walki uczniów klasy wojskowej Zespołu Szkół Agrotechnicznych i Ogólnokształcących w Żywcu. Przewidziano także wiele atrakcji dla dzieci i nie tylko, m.in. panintball – strzelanie do tarczy, malowanie twarzy, zjeżdżalnie, plac zabaw i suchy basen,  a także animacje na ludowo: dojenie sztucznej krowy, ubijanie masła na czas, rzut gumowcem w dal, słomiane zwierzątka.

Imprezę zakończył koncert zespołu „Baciary”, który wystąpił przed licznie zgromadzoną publicznością.

 

W imieniu organizatorów pragniemy przekazać serdeczne podziękowania dla wszystkich, którzy w jakikolwiek sposób przyczynili się do udanej organizacji imprezy. Byli to m.in.

 

  • Miejskie Centrum Kultury w Żywcu,
  • Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego,
  • Państwo Renata i Piotr Wawrzaszek - właściciele majątku ziemskiego w Lipowej,
  • Tadeusz Krzemień Prezes Zarządu Ośrodka Hodowli Zarodowej w Osieku,
  • Wojciech Gaweł Prezes Firmy WGB z Węgierskiej Górki,
  • Janusz Wiwatowski P.P.H.U. Wiwax,
  • Firma Żywiec Zdrój S.A.
  • Muzeum Miejskie w Żywcu,
  • Żywiecki Park Etnograficzny w Ślemieniu,
  • Stajnia Miejska, Mini Zoo w Żywcu,
  • Gminne Ośrodki Kultury,
  • Zespoły Regionalne „Magurzanie” z Łodygowic i „Grojcowianie” z Wieprza
  • Miejska Orkiestra Dęta Miasta Żywca,
  • Koła Gospodyń Wiejskich,
  • Koła pszczelarzy,
  • Twórcy ludowi,
  • Zespół Szkół Agrotechnicznych i Ogólnokształcących w Żywcu Moszczanicy,
  • Ochotnicza Straż Pożarna w Żywcu Oczkowie.

Facebook